Kuipplanten

Kuipplanten of oranjerieplanten horen thuis in zuidelijke landen. De meeste kunnen wel een paar graden nachtvorst verdragen, maar voor de zekerheid halen we ze in oktober binnen en laten we ze overwinteren tot half mei. Bij goede verzorging kunnen kuipplanten jarenlang meegaan. Een reden te meer om ze met de beste zorg te omringen. Deze tips helpen u hierbij.

Soorten
Veel kuipplanten zijn afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee. Populaire soorten zijn ondermeer de bougainville, oleander, laurier en sinaasappelboompjes. Maar ook fuchsia’s en woestijnplanten als de Agave en de Yucca kunnen als kuipplanten worden gehouden. De verschillende soorten hebben hun eigen gebruiksaanwijzing. Bewaar daarom het plantenlabel en vraag bij twijfel uw tuinadviseur om raad.

Standplaats
De meeste kuipplanten houden van een zonnige standplaats. Ideaal is een plekje onder een glazen afdak.

Planten en verpotten
Plant uw kuipplanten in een goede, bemeste potgrond of kuip planten grond. Jonge kuipplanten kunt u het beste elk jaar een grotere pot geven. De beste tijd om te verpotten is april. Grotere exemplaren verpot u eens in de twee tot drie jaar.

Voeding
Vooral planten die enkele jaren in dezelfde pot verblijven, hebben regelmatig nieuwe voeding nodig. Geef ze daarom wekelijks een dosis plantenvoeding. Bij uw tuincentrum vindt u ook speciale mestkorrels die hun voedingsstoffen gedurende een langere periode geleidelijk afgeven.

Water
Kuipplanten vragen veel water. Giet dus zeer regelmatig en kijk zelfs bij regen of de grond niet te droog is, want een flink uitgegroeide plant kan als een paraplu werken. Zorg wel voor gaten in de bodem, zodat het overtollige water weg kan lopen.
Overwinteren
Vanaf half oktober kunt u uw kuipplanten op hun overwinteringspek zetten. Haal dode takken en dorre bladeren weg en maak de potten schoon. De beste overwinteringtemperatuur is tussen de 5 - 10°C. De plek moet luchtig en niet al te donker zijn. Een kas is ideaal, maar een koele slaapkamer of vorstvrije garage voldoet ook. Vooral bij zonnig weer goede luchten en niet te vaak water geven. Eind mei gaan uw kuipplanten weer naar buiten. Het liefst op een bewolkte dag, zodat ze weer langzaam kunnen wennen aan de zon.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over kuipplanten wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.