Bemesting

Bemesting

Goede grond bevat alle voedingsstoffen die planten nodig hebben. Maar niet alle grond is ideale tuinaarde en zelfs de rijkste bodem kan op den duur uitgeput raken. Dan is een extra voedingsgift noodzakelijk. Met deze tips geeft u uw planten en gewassen een uitgebalanceerd groeidieet.

Meststoffen
Mest is er in twee soorten: organische en anorganische. Organische mest is afkomstig van dieren en planten. Bijvoorbeeld koemest, beendermeel of compost. Deze mest werkt langzaam, wat het voordeel inhoudt dat de planten niet kunnen verbranden. Ook draagt organische mest bij aan het verbeteren van de bodemstructuur.
Anorganische mest is kunstmest. Kunstmest producten zijn vaak speciaal samengesteld voor een gebruiksdoel. Daardoor werken ze snel en effectief.

Voedingsstoffen
Zowel organische mest als kunstmest bevat meerdere werkzame stoffen. De belangrijkste voedingsstoffen zijn stikstof (N), kalium (K) en fosfor (P). Stikstof is nodig voor de bladgroei. Een tekort is vaak af te lezen aan een langzame groei en bleke bladeren. Kalium bevordert de bloei en het vormen van vruchten. Een symptoom van kaliumtekort zijn geel of bruin verkleurde bladranden. Fosfor ten slotte is nodig voor sterke wortels. Slechte groei en rood of paars verkleurde bladeren kunnen wijzen op een fosforgebrek. Zowel de hoeveelheid als de onderlinge verhouding van de belangrijkste voedingsstoffen is van belang.

Speciale producten
Bij uw tuincentrum vindt u meststoffen die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van de verschillende planten. Zo is er de bekende vloeibare kamerplantenvoeding, speciale gazonmest, rododendron mest, rozenmest en geraniummest. Uw tuinadviseur informeert u wanneer u welke meststoffen het beste kunt gebruiken.

Wanneer en hoeveel?
Voor het gebruik van meststoffen zijn moeilijk standaardregels te geven. Het hangt immers sterk af van de planten, de grondsoort en hoe intensief u uw tuin gebruikt. In het algemeen kunt u uitgaan van de volgende richtlijnen:

  • In het vroege voorjaar, wanneer de echte vorst voorbij is, kunt u de borders en de moestuin een goede bemesting geven met een organische mest.
  • Uw gazon heeft in het groeiseizoen extra bemesting nodig. Ditzelfde geldt voor de rozenperken.
  • Verse potgrond bevat voeding voor ongeveer 5 weken. Na deze periode moet u uw potplanten elke 2 à 3 weken bijvoeding geven. Ze zullen u belonen met een langere en uitbundigere bloei. Ideaal zijn de voedingstabletten die langzaam oplossen en een langdurige werking hebben. 

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over bemesting wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.