Portulaca: Overdaad aan zomerse kleuren

Portulaca: Overdaad aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig bestaan er ook veel gekweekte soorten van dit warmbloedige plantje die het prima doen in ons klimaat. De vaak roodgetinte stengels en komvormige bloemetjes geven een geweldig vrolijke en zomerse sfeer.  Zodra de zon verschijnt, gaan de bloemetjes open en laat deze zomerbloeier een variatie aan frisse kleuren zien: van rood, oranje en roze tot geel, wit, paars en lila. Ze worden 20 cm hoog en bloeien de hele zomer door. 

 

Slimme wateropslag

Zet jouw Portulaca’s op een zonnig, droog plekje in je tuin of op je terras. De bloemetjes kunnen zich sluiten in de avonduren en gaan pas weer open als de zon opkomt. Dit slimme plantje slaat water op in zijn dikke, vlezige blaadjes waardoor hij extra goed tegen droge periodes kan. Portulaca’s staan heel feestelijk in een pot, een hangmand of een lage schaal op je terras, maar ook in een rotstuin, waar de nieuwe stengels mooi over de stenen hangen, of langs borderranden. 

 

Makkelijk plantje

Als je deze tips volgt, geeft je Portulaca lekker lang bloemen:

  • Zet de eenjarige plantjes in goed doorlaatbare potgrond of tuinaarde, meng er eventueel wat hydrokorrels door en zorg dat overtollig water uit een pot kan weglopen.
  • De planten kunnen goed tegen droogte, maar houden er wel van als ze regelmatig water krijgen. Giet het water op de aarde en niet rechtstreeks op de stengels.
  • Geef Portulaca’s in pot eens in de 14 dagen wat vloeibare meststof voor eenjarige kuipplanten
  • Haal uitgebloeide bloempjes weg, dan bloeit je Portulaca langer, vaak zelfs tot de eerste nachtvorst.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...