Allium 'Purple Sensation': Sierlijke sensatie

Allium 'Purple Sensation': Sierlijke sensatie

De grote bloembol hoog bovenop de Allium aflatunense 'Purple Sensation' zit vol met helder paarse stervormige bloemetjes. Combineer deze sierui eens met andere paarse bloemen voor een prachtig effect!

 

Kleur en geur

Allium of look is een wijd verspreid bolgewas dat van nature vooral in gematigde streken boven de evenaar voorkomt. Er vallen honderden verschillende soorten onder zoals bieslook, knoflook, prei en natuurlijk ui. Sieruien zijn niet bedoeld voor in de keuken, maar om een mooie, kleurrijke sfeer aan je tuin te geven. Vooral de sterke Allium aflatunense 'Purple Sensation' doet zijn naam eer aan als hij met zijn lange zilvergroene bladeren en sensationeel grote, paarse bloembol van wel 7 cm doorsnee, hoog boven andere gewassen in je voorjaarstuin uitsteekt. 

 

Van paarse naar groen sensatie 

Als de bloembol van de 'Purple Sensation' in mei en juni in bloei staat, trekt hij geweldig veel bijen en vlinders aan. Zet deze sierui in je border in een groepje bij elkaar of losjes tussen je vaste planten. De 'Purple Sensation' houdt van de zon, maar kan ook in halfschaduw. De holle stengel onder de bloem wordt zo’n 75 cm lang en buigt mooi mee in de wind zonder te knakken. Na de bloei verandert de bloem nog in een groene sensatie omdat er dan allemaal groene zaadhoofdjes overblijven. 

 

Supermakkelijke plant

Allium aflatunense 'Purple Sensation' is een sterke en erg gemakkelijk plant. Toch is het handig om voor het planten even deze tips te checken.

  • Je kunt de bollen vanaf september tot december poten in luchtige, goed doorlatende grond die vooral in de winter niet nat blijft.
  • Houdt rekening met een plantafstand van 10 tot 30 cm. 
  • Laat bruine bladeren lekker zitten tot ze afsterven. De bol kan de energie hiervan goed gebruiken voor volgend jaar.
  • Als je niet wilt dat de plant zich vermeerdert met zaden, knip je na de bloei de grote bloembollen weg.

 

Kleurrijke combinaties

Je kunt de 'Purple Sensation' prima combineren met bijvoorbeeld grassen, kattenkruid en andere paarse planten. Ook meerdere grote en kleine sieruisoorten passen mooi bij elkaar. Combineer de 'Purple Sensation' bijvoorbeeld met de iets lagere Allium christophii, de leuke trommelstokjes (Allium sphaerocephalon) en de Allium schubertii, waarbij de bloemen op lange steeltjes in de bol bloeien. Een sierlijk geheel!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...