11 groene februaritips

Het is elke dag gelukkig alweer iets langer licht en de frisgroene puntjes van de voorjaarsbollen steken overal steeds hoger de grond uit. Ben je afgelopen herfst vergeten narcissen, tulpen, blauwe druifjes of krokussen in de tuin of terras- en balkonpotten te planten? Niet getreurd! Je vindt bij ons tuincentrum in Appingedam volop bloeiende bloembollen 'op pot'. Daarmee fleur je huis, tuin en balkon in een handomdraai op. En je kunt nog meer doen om de laatste wintermaanden binnen en buiten op te vrolijken.

 1. Vul bakken en manden met bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, mininarcissen, hyacinten, krokusjes, dwergirisjes en blauwe of witte druifjes. Of koop ze kant-en-klaar in een mooie schaal, mand of pot. Je kunt de door de kwekers voorgetrokken bolletjes zowel binnen als buiten zetten. Op het terras of het balkon heb je er langer plezier van. Binnen bloeien ze vanwege de relatief hoge warmte korter. Wanneer de bolletjes zijn uitgebloeid kun je ze in de tuin uitplanten. Voor op de tuin- of balkontafel zijn er ook nog bloeiende violen en de eerste primula's verkrijgbaar.
 2. Pollen of kluiten sneeuwklokjes die al langer in je tuin staan en zich daar vermeerderd hebben kun je na de bloei uitspitten, splitsen en weer uitplanten. Of aan een andere tuinliefhebber cadeau doen. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van narcissen en kerstrozen, want dan bloeien ze langer in plaats van energie te stoppen in het vormen van zaden.
 3. Maak het in huis extra gezellig met zo veel mogelijk groene of bonte bladplanten en bloeiende kamerplanten. Je hebt nu volop keuze uit onder andere bloeiende kalanchoë's, cyclamen, primula's, flamingoplanten (Anthurium) en lepelplanten (Spathiphyllum).  
 4. Plant, mits het niet vriest en de grond niet bevroren is, (bessen- en rozen-)struiken, hagen en bomen of (fruit)boompjes.
 5. Snoei, als het niet vriest, kale struiken, appel- en perenbomen en leibomen, zoals de leilinde en dakplataan. Wilgen kun je nu nog knotten.
 6. Verwijder onkruid, zoals paardenbloemen en zwenkgrasjes; die zijn nu goed zichtbaar en makkelijk met wortel en al uit te trekken of uit te steken.
 7. Bind de hoofdtakken van klimrozen zo horizontaal mogelijk vast. Uit de horizontaal geleide hoofdtakken komen straks de jonge uitlopers die rijk zullen bloeien.
 8. Vergeet niet de in de schuur of garage of de op zolder overwinterende kuipplanten af en toe te luchten en controleer of ze wat water nodig hebben. Verwijder bruine en zieke bladeren en takken. Je kunt ook beginnen met het verpotten van je kuipplanten en kamerplanten, wanneer deze een iets grotere pot en verse potgrond kunnen gebruiken.
 9. Ruim de schuur of garage op en maak het tuingereedschap en gebruikte potten schoon. Kijk of het gereedschap geslepen, bijgesteld of geolied moet worden en of alles nog naar behoren werkt, zoals de grasmaaier en (elektrische) heggenschaar.
 10. Voer de tuinvogels (ongezouten) pinda’s, zaden, pitten, vetbollen of speciale, zoutloze vogelpindakaas. Door ze nu naar je tuin of balkon te lokken helpen ze je straks in je strijd tegen slakken en rupsen. Zet ook een waterschaaltje met lauwwarm drinkwater voor de vogels neer. Hang een nestkastje op of maak de nestkastjes die je al hebt schoon met heet water en een harde borstel.
 11. Zoek iets fleurigs uit voor Valentijn. Of het nu een bos rozen of tulpen is, een kamerplant in een pot met hartjesdessin, een hartvormige schaal vol voorjaarsbloeiers, een flinke struik van haar favoriete kruid of een paar mooie bloesemtakken (vers of van kunststof). In ons tuincentrum in Appingedam vind je vast iets van haar gading.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...
Primula, de vroege vogel in de tuin

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het...

Lees meer...
Blauw druifje brengt lentesfeer

Vroeg in het voorjaar heeft het blauwe druifje (Muscari) al zin in een feestje. Buiten, binnen, in een schaal of in de volle grond, overal voelt dit bolgewasje zich thuis en schittert met zijn blauwe, witte of roze druifachtige trosjes op stelen. Daar word je toch vrolijk van!

 

Druifhyacint

Het blauwe druifje is na de wat kalige winter een van de eerste gangmakers in je tuin of op je balkon. Hij bloeit met druifachtige b...

Lees meer...