11 groene februaritips

Het is elke dag gelukkig alweer iets langer licht en de frisgroene puntjes van de voorjaarsbollen steken overal steeds hoger de grond uit. Ben je afgelopen herfst vergeten narcissen, tulpen, blauwe druifjes of krokussen in de tuin of terras- en balkonpotten te planten? Niet getreurd! Je vindt bij ons tuincentrum in Appingedam volop bloeiende bloembollen 'op pot'. Daarmee fleur je huis, tuin en balkon in een handomdraai op. En je kunt nog meer doen om de laatste wintermaanden binnen en buiten op te vrolijken.

 1. Vul bakken en manden met bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, mininarcissen, hyacinten, krokusjes, dwergirisjes en blauwe of witte druifjes. Of koop ze kant-en-klaar in een mooie schaal, mand of pot. Je kunt de door de kwekers voorgetrokken bolletjes zowel binnen als buiten zetten. Op het terras of het balkon heb je er langer plezier van. Binnen bloeien ze vanwege de relatief hoge warmte korter. Wanneer de bolletjes zijn uitgebloeid kun je ze in de tuin uitplanten. Voor op de tuin- of balkontafel zijn er ook nog bloeiende violen en de eerste primula's verkrijgbaar.
 2. Pollen of kluiten sneeuwklokjes die al langer in je tuin staan en zich daar vermeerderd hebben kun je na de bloei uitspitten, splitsen en weer uitplanten. Of aan een andere tuinliefhebber cadeau doen. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van narcissen en kerstrozen, want dan bloeien ze langer in plaats van energie te stoppen in het vormen van zaden.
 3. Maak het in huis extra gezellig met zo veel mogelijk groene of bonte bladplanten en bloeiende kamerplanten. Je hebt nu volop keuze uit onder andere bloeiende kalanchoë's, cyclamen, primula's, flamingoplanten (Anthurium) en lepelplanten (Spathiphyllum).  
 4. Plant, mits het niet vriest en de grond niet bevroren is, (bessen- en rozen-)struiken, hagen en bomen of (fruit)boompjes.
 5. Snoei, als het niet vriest, kale struiken, appel- en perenbomen en leibomen, zoals de leilinde en dakplataan. Wilgen kun je nu nog knotten.
 6. Verwijder onkruid, zoals paardenbloemen en zwenkgrasjes; die zijn nu goed zichtbaar en makkelijk met wortel en al uit te trekken of uit te steken.
 7. Bind de hoofdtakken van klimrozen zo horizontaal mogelijk vast. Uit de horizontaal geleide hoofdtakken komen straks de jonge uitlopers die rijk zullen bloeien.
 8. Vergeet niet de in de schuur of garage of de op zolder overwinterende kuipplanten af en toe te luchten en controleer of ze wat water nodig hebben. Verwijder bruine en zieke bladeren en takken. Je kunt ook beginnen met het verpotten van je kuipplanten en kamerplanten, wanneer deze een iets grotere pot en verse potgrond kunnen gebruiken.
 9. Ruim de schuur of garage op en maak het tuingereedschap en gebruikte potten schoon. Kijk of het gereedschap geslepen, bijgesteld of geolied moet worden en of alles nog naar behoren werkt, zoals de grasmaaier en (elektrische) heggenschaar.
 10. Voer de tuinvogels (ongezouten) pinda’s, zaden, pitten, vetbollen of speciale, zoutloze vogelpindakaas. Door ze nu naar je tuin of balkon te lokken helpen ze je straks in je strijd tegen slakken en rupsen. Zet ook een waterschaaltje met lauwwarm drinkwater voor de vogels neer. Hang een nestkastje op of maak de nestkastjes die je al hebt schoon met heet water en een harde borstel.
 11. Zoek iets fleurigs uit voor Valentijn. Of het nu een bos rozen of tulpen is, een kamerplant in een pot met hartjesdessin, een hartvormige schaal vol voorjaarsbloeiers, een flinke struik van haar favoriete kruid of een paar mooie bloesemtakken (vers of van kunststof). In ons tuincentrum in Appingedam vind je vast iets van haar gading.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...
Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...