Vervroeg de lente met bollen in pot

Het voorjaar lijkt nog heel ver weg. Buiten is het koud, kaal en donker. Van de bekende ellende worden we ook niet vrolijk. Fleur jezelf en je eventuele gezinsleden op met nu ontluikende voorjaarsbollen. In de tuin bloeien die nog niet en misschien ben je afgelopen najaar wel vergeten bollen te planten. Geen nood! Kwekers hebben kleine bolletjes in de kassen voorgetrokken en laten 'broeien', zodat er nu al heel veel fleurige lentebloeiers verkrijgbaar zijn. Voor binnen en buiten.

De bolletjes zijn ook ideaal als cadeautje voor een jarige, iemand die keihard in de zorg werkt of iemand die in deze donkere dagen wel een opstekertje kan gebruiken. Een bosje snijtulpen, die nu ook weer volop te koop zijn, is als geschenk ook altijd een schot in de roos.

Bollen in en op pot, glas, mand of bak

Witte en blauwe druifjes, narcisjes 'Tête-à-Tête' en 'Bridal Crown', dwergirisjes en heerlijk geurende hyacinten. Ze duiken nu al op. In metalen schalen, glazen vazen, houten bakken en stenen of kunststof potten. In vakjargon spreekt men van 'bollen op pot', maar dat kun je dus heel ruim nemen. Ook kun je nu ontluikende bolletjes in gewone, standaard plastic potjes kopen en die zelf een mooi plekje geven in een schaal, vaas, mand of pot naar keuze. Maak er leuke, bonte combinaties mee of ga voor stijlvol ton-sur-ton. Kies één soort bolletjes of juist een mix van verschillende soorten voorjaarsbollen. Voor een nog mooier plaatje kun je de grond tussen de bolletjes bekleden met mos of kiezelsteentjes en een mooi of kleurrijk lint om de pot, vaas, bak of schaal strikken.

Bollen binnen en buiten

De 'bollen op pot' die nu verkrijgbaar zijn kun je zowel binnen als buiten plaatsen. Daarbij geldt wel: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller ze uitgebloeid zijn. In huis heb je er dus iets minder lang plezier van. De keuze is aan jou. Zet ze binnen in ieder geval niet in de buurt van de verwarming en niet in de volle zon. Daarbij let je natuurlijk ook op het materiaal van de pot, bak of schaal waarin je ze koopt of waarin je de bolletjes zelf plant. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden glazen vazen of bakken buiten te zetten, vanwege het risico op vorstschade. Bovendien kan regenwater daaruit niet weglopen, en voorjaarsbollen houden beslist niet van natte 'voeten'. Wanneer strenge vorst wordt verwacht, kun je de bollen buiten 's avonds beter tijdelijk in de schuur of garage zetten.

Zero-waste

Het mooie van de ontluikende voorjaarsbolletjes die je nu kunt kopen is dat je ze na de bloei ook nog eens in de tuin kunt planten. Of in een pot op het balkon of terras. Of geef ze weg aan een liefhebber met een grote tuin. Knip de uitgebloeide bloemen eruit, maar laat het blad afsterven, want daaruit halen de bollen de kracht om volgend voorjaar weer te kunnen bloeien.
Sneeuwklokjes schijnen het in de tuin zelfs beter te doen wanneer je ze bloeiend koopt en vervolgens in de tuin plant dan wanneer je ze in het najaar als 'slapend bolletje' in de tuin plant. Waarschijnlijk omdat de kleine bolletjes snel uitdrogen, zeker wanneer je ze in het najaar ergens bestelt en ze niet snel genoeg in de volle grond poot.

Meer lentegevoel

Vanaf eind januari, begin februari zijn ook de eerste lentefrisse bloesemtakken, van bijvoorbeeld de sierkers of sieramandel (Prunus), magnolia, het Chinese klokje (Forsythia) en de sneeuwbal (Viburnum) weer verkrijgbaar. Slechts een enkele tak in een mooie, hoge vaas heeft al een groots en fleurig effect. Ons tuincentrum in Appingedam heeft ook niet van echt te onderscheiden kunst-bloesemtakken die jarenlang meegaan. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...
Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...