Vervroeg de lente met bollen in pot

Het voorjaar lijkt nog heel ver weg. Buiten is het koud, kaal en donker. Van de bekende ellende worden we ook niet vrolijk. Fleur jezelf en je eventuele gezinsleden op met nu ontluikende voorjaarsbollen. In de tuin bloeien die nog niet en misschien ben je afgelopen najaar wel vergeten bollen te planten. Geen nood! Kwekers hebben kleine bolletjes in de kassen voorgetrokken en laten 'broeien', zodat er nu al heel veel fleurige lentebloeiers verkrijgbaar zijn. Voor binnen en buiten.

De bolletjes zijn ook ideaal als cadeautje voor een jarige, iemand die keihard in de zorg werkt of iemand die in deze donkere dagen wel een opstekertje kan gebruiken. Een bosje snijtulpen, die nu ook weer volop te koop zijn, is als geschenk ook altijd een schot in de roos.

Bollen in en op pot, glas, mand of bak

Witte en blauwe druifjes, narcisjes 'Tête-à-Tête' en 'Bridal Crown', dwergirisjes en heerlijk geurende hyacinten. Ze duiken nu al op. In metalen schalen, glazen vazen, houten bakken en stenen of kunststof potten. In vakjargon spreekt men van 'bollen op pot', maar dat kun je dus heel ruim nemen. Ook kun je nu ontluikende bolletjes in gewone, standaard plastic potjes kopen en die zelf een mooi plekje geven in een schaal, vaas, mand of pot naar keuze. Maak er leuke, bonte combinaties mee of ga voor stijlvol ton-sur-ton. Kies één soort bolletjes of juist een mix van verschillende soorten voorjaarsbollen. Voor een nog mooier plaatje kun je de grond tussen de bolletjes bekleden met mos of kiezelsteentjes en een mooi of kleurrijk lint om de pot, vaas, bak of schaal strikken.

Bollen binnen en buiten

De 'bollen op pot' die nu verkrijgbaar zijn kun je zowel binnen als buiten plaatsen. Daarbij geldt wel: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller ze uitgebloeid zijn. In huis heb je er dus iets minder lang plezier van. De keuze is aan jou. Zet ze binnen in ieder geval niet in de buurt van de verwarming en niet in de volle zon. Daarbij let je natuurlijk ook op het materiaal van de pot, bak of schaal waarin je ze koopt of waarin je de bolletjes zelf plant. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden glazen vazen of bakken buiten te zetten, vanwege het risico op vorstschade. Bovendien kan regenwater daaruit niet weglopen, en voorjaarsbollen houden beslist niet van natte 'voeten'. Wanneer strenge vorst wordt verwacht, kun je de bollen buiten 's avonds beter tijdelijk in de schuur of garage zetten.

Zero-waste

Het mooie van de ontluikende voorjaarsbolletjes die je nu kunt kopen is dat je ze na de bloei ook nog eens in de tuin kunt planten. Of in een pot op het balkon of terras. Of geef ze weg aan een liefhebber met een grote tuin. Knip de uitgebloeide bloemen eruit, maar laat het blad afsterven, want daaruit halen de bollen de kracht om volgend voorjaar weer te kunnen bloeien.
Sneeuwklokjes schijnen het in de tuin zelfs beter te doen wanneer je ze bloeiend koopt en vervolgens in de tuin plant dan wanneer je ze in het najaar als 'slapend bolletje' in de tuin plant. Waarschijnlijk omdat de kleine bolletjes snel uitdrogen, zeker wanneer je ze in het najaar ergens bestelt en ze niet snel genoeg in de volle grond poot.

Meer lentegevoel

Vanaf eind januari, begin februari zijn ook de eerste lentefrisse bloesemtakken, van bijvoorbeeld de sierkers of sieramandel (Prunus), magnolia, het Chinese klokje (Forsythia) en de sneeuwbal (Viburnum) weer verkrijgbaar. Slechts een enkele tak in een mooie, hoge vaas heeft al een groots en fleurig effect. Ons tuincentrum in Appingedam heeft ook niet van echt te onderscheiden kunst-bloesemtakken die jarenlang meegaan. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...
Primula, de vroege vogel in de tuin

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het...

Lees meer...
Blauw druifje brengt lentesfeer

Vroeg in het voorjaar heeft het blauwe druifje (Muscari) al zin in een feestje. Buiten, binnen, in een schaal of in de volle grond, overal voelt dit bolgewasje zich thuis en schittert met zijn blauwe, witte of roze druifachtige trosjes op stelen. Daar word je toch vrolijk van!

 

Druifhyacint

Het blauwe druifje is na de wat kalige winter een van de eerste gangmakers in je tuin of op je balkon. Hij bloeit met druifachtige b...

Lees meer...