Opfriscursus voorjaarsbollen planten

Opfriscursus voorjaarsbollen planten

Ze zijn er weer! In ons tuincentrum in Appingedam vind je vanaf september weer een grote collectie voorjaarsbollen. Voor wie het nog niet wist: het voorjaar begint in de herfst. Want dat is de tijd om voorjaarsbollen te planten, zoals narcissen, tulpen, hyacinten en blauwe druifjes. Vroeg bloeiende bloembollen plant je vanaf eind september tot medio december, wanneer de vorst invalt. In de tuin en/of in potten op je terras of balkon. Op onze site deelden we al eerder slimme trucs en weetjes voor het planten van voorjaarsbollen. Hierbij, zo aan het begin van het nieuwe bollen-plant-seizoen, een korte opfriscursus.

Wanneer plant je voorjaarsbollen?

Vroeg bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, crocussen, blauwe druifjes en winterakonieten kun je het best vanaf eind september tot eind oktober planten. Plant ze zo snel mogelijk na aankoop, anders kunnen ze uitdrogen. Soorten die iets later bloeien, zoals narcissen en tulpen, kun je in oktober en november planten. Soorten die laat bloeien, zoals sierui (Allium), prairielelie (Camassia) en keizerskroon, plant je in november tot uiterlijk medio december, zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is. Gouden tip: wil je komend voorjaar zo lang mogelijk genieten van je voorjaarsbollen? Kies dan zowel vroeg, later als laat bloeiende soorten.

Hoe plant je voorjaarsbollen?

  • De vuistregel is dat je een bol ongeveer drie keer zo diep plant als de bol groot of hoog is.
  • Kijk voor de plantafstand op de verpakking van het soort bol dat je gekozen hebt. Maar ook hier kun je de algemene regel aanhouden dat je de bol op circa drie keer de afstand plant als de bol groot of dik is.
  • Plant een bol met het puntje omhoog. Heeft de bol geen duidelijk punt aan de bovenkant en bolle onderkant? Plant de bol dan op zijn zij, dan groeit hij vanzelf naar het licht toe.   
  • Wanneer je veel bollen in de tuin gaat planten is een speciale bollensteker of -planter heel handig voor het maken van de plantgaten.
  • Kies een vorstbestendige pot met gaten in de bodem, wanneer je bollen in pot op het terras of balkon wilt planten. Bekleed de binnenzijde van de pot eventueel met een laag bubbeltjesplastic. Zorg er daarbij wel voor dat de gaten in de bodem onbedekt blijven, zodat overtollig regenwater weg kan lopen.
  • Zorg er bij het planten van bollen in pot voor dat de bollen niet de rand van de pot en ook elkaar niet raken. Plant winterviolen, sierkolen, heide en/of wat klimop bovenin de pot, zodat je niet de hele winter tegen een kale pot aan hoeft te kijken.
  • Vrijwel alle bollen hebben een hekel aan natte voeten. Wanneer ze te lang in vochtige condities staan gaan ze rotten. Leg daarom een paar potscherven en een laag hydrokorrels onder in de pot of meng wat zand of fijn grind door de tuinaarde in het plantgat van de bollen.
  • Geef meteen een beetje water, zodat de bollen goed in contact met de aarde komen.
  • Zet een label met de naam van de bol erbij, zodat je straks in het voorjaar nog weet wat je waar geplant (officieel 'gepoot') hebt.

Wist je dat je niet alleen jezelf een groot plezier doet met vrolijk bloeiende voorjaarsbollen? Veel nuttige insecten, zoals hommels en bijen, zullen je dankbaar zijn voor de voeding die ze hun zo vroeg in het jaar bieden. Houd deze site in de gaten voor meer leuke en praktische bollentips en sla nu je slag in ons tuincentrum in Appingedam.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...