De stoere Zamioculcas!

De stoere Zamioculcas!

Wil je vooral van je planten genieten en niet teveel tijd besteden aan verzorging? Kies dan voor zo’n makkelijke Zamioculcas als kamerplant. Die mag zomaar een paar weken droogstaan. En ziektes hebben nauwelijks vat op hem. Een schitterende stoere plant, zonder ingewikkelde gebruiksaanwijzing. Dat is Zamioculcas ten voeten uit!

Zamioculcas, de plant van nu!

De Zamioculcas, ofwel Zamio, Zammy, Zamia-varen, Duinplant of Emerald-palm komt oorspronkelijk uit het zuidoosten van Afrika. Pas sinds 1996 is hij goed ingeburgerd in Nederland. En het is te verwachten dat zijn populariteit zal blijven stijgen. Door zijn gemakkelijke verzorging én door zijn schitterende looks. Zamioculcas heeft uitzonderlijk stevig blad, met een intense diepgroene kleur. Het lijkt wel of hij van moeder natuur een waxlaag heeft meegekregen, zo mooi glanst het blad. 

Verzorging van de Zamioculcas

Zamioculcas heeft dus bijzonder weinig water nodig. De grond mag twee tot vier weken droog staan. In de zomer mag je meer water geven, maar zorg er altijd voor dat al het vocht op gaat. Het geheim van zijn uitzonderlijke uithoudingsvermogen zit ‘m in de opslagcapaciteit in de bladeren. 

Helemaal Zen met Zamioculcas

De glanslaag zorgt er voor dat een Zamioculcas alles van zich af kan laten glijden. Ziektes of plagen hebben letterlijk weinig grip. Mocht de plant toch luis krijgen (check even of hij niet op de tocht staat), dan kan je hem gemakkelijk even afspoelen met een lauwe douche. 

Een zonnige of wat donkerdere plek is allebei goed. De Zamioculcas wordt gekweekt met weinig zon, dus laat hem daar eventueel rustig aan wennen. In de lente kan hij zelfs naar buiten. Ook dan gewoon even rustig laten acclimatiseren.

Super simpel Zamioculcas-succes

Dit vertelt je Zamioculcas: 

  1. Geel blad? Te veel water.
  2. Groeit te hard? Minder licht, minder water.
  3. Groeit niet? Meer licht, grotere pot of wat kamerplantenvoedsel.

Gele bladen kan je er dicht bij de stengel afhalen. Dat scheelt de plant energie. Daarna wel even je handen wassen, Zamioculas is licht giftig. De pot af en toe draaien zorgt voor gelijkmatige groei. Grappig feit: te snelle groei is eigenlijk het enige risico. Dan buigen zijn stengels door onder hun eigen gewicht. Niet té veel verwennen dus, is het devies. Fleur je studentenhuis of werkplek er dus maar mee op!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...