Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Het bonte gezelschap van de hanenkammen heeft een bijzondere plaats in het plantenassortiment. Met zijn kleuren en uitbundige bloemvormen is Celosia een opvallende verschijning met een welhaast sensuele uitstraling. De plant heeft meerdere verschijningsvormen: met vlammende toortsen, smalle staarten of een sprookjesachtige kam die eruitzien als hersenen. De kleuren zijn oogverblindend: wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of meerkleurig. Celosia heeft een licht kruidige geur en geeft maandenlang plezier met haar bijzondere bloei. 

Herkomst 

Celosia groeit in de tropen en heeft zich vanuit Oost-Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië verspreid naar vele andere tropische gebieden. De plant behoort tot de amarantenfamilie (Amaranthaceae) waar ook andere flamboyante types als Amaranthus en Atriplex bij horen. Celosia staat symbool voor stoutmoedigheid. Als je iemand moed wilt toewensen voor iets spannends, dan is een Celosia plant zeer op zijn plaats. 

Verzorgingstips

  • Celosia staat het liefst op een koele en lichte plek; zo bloeien ze het langst. 
  • De planten hebben wat zachter blad waardoor ze meer verdampen en dus ook wat meer water nodig hebben, zeker bij warm zomerweer. Zorg dat de kluit niet uitdroogt. Enigszins slap hangend blad is een signaal van Celosia dat het tijd wordt voor een slokje. 
  • Voor een rijke bloei geef je de planten elke twee weken plantenvoeding en verwijder je de uitgebloeide bloemen. 
  • Zet Celosia niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft ethyleengas af dat ervoor zorgt dat bloemen sneller verouderen. 
  • In de zomermaanden kan Celosia ook naar buiten op het balkon of terras en als eenjarige tuinplant worden toegepast. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...
Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...