Zuid-Amerikaans ‘Carnaval’ met de Portulaca

Zuid-Amerikaans ‘Carnaval’ met de Portulaca

De vurige bloemetjes van de Portulaca zijn niet te stuiten. Ze vlammen maar door. Van mei tot in de herfst is het feest in je tuin of op je balkon.

Warmbloedige vetplant

In het warme Zuid-Amerikaanse klimaat groeien de weelderige Portulaca vetplantjes als onkruid. Ze slaan goed water op in hun vlezige blaadjes en kunnen de droogte daardoor prima verdragen. Ze gaan dicht in de avond en ontwaken overdag. In Nederland kennen we vooral de gekweekte Portulaca grandiflora ‘Carnaval’, een bekende gangmaker in tuinen en op balkons. Met een mix van roze, rode, gele en soms ook oranje en witte bloemen spettert hij je tegemoet. De Portulaca is ook bekend onder de naam portulak en is een familielid van de eetbare postelein.

Tropische verrassing

De Portulaca is een laagblijvend vetplantje van ongeveer 20 tot 30 cm hoog. Met de lange stelen en kleine bloemetjes is hij uitermate geschikt om in een hangpot te plaatsen en zo je tuin of balkon wat pit te geven. Met de kant-en-klare hangpotten met Portulaca’s van GroenRijk kun je makkelijk aan de slag. Je vindt er gegarandeerd een prima plek voor aan een schutting, een muur of naast de deur. Portulaca’s doen het ook goed in een rotstuin of een border, langs de randen van een pad, in plantenbakken of in een tafelschaal.

Makkelijk type

Portulaca’s zijn makkelijke planten. De gekweekte soorten doen het prima in ons klimaat. Dankzij de vochtopslag in hun blaadjes houden ze het langer vol zonder vers water dan andere langbloeiende zomerplanten. Ze kunnen zelfs wel een droogteperiode aan tijdens je vakantie! Geef de hangpot wel even water voor je weggaat. Er bestaan allerlei Portulaca-soorten die prachtig met elkaar, of met andere eenjarige zomerbloeiers, mixen. Zo zijn er Portulaca’s met stengels in een beetje rode of grijze kleuren en met dubbele- of juist enkele bloemen. 

Laat de Portulaca schitteren!

Met deze tips houden Portulaca’s hun zomerfeest zo lang mogelijk vol:

  • Geef de vetplantjes een warme, zonnige plek.
  • Pluk steeds uitgebloeide bloemetjes weg.
  • Zorg dat overtollig water kan weglopen door gaten onderin de pot.
  • Voeg eens in de 14 dagen vloeibare meststof voor eenjarige kuipplanten aan het water toe.
  • Voorkom verslappende stengels en giet alleen water op de aarde en niet op de plant.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...
Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...