Mozaïekplantjes, fit voor de Hollandse huiskamer

Mozaïekplantjes, fit voor de Hollandse huiskamer

Mozaïekplanten of Fittonia’s komen oorspronkelijk uit tropische oorden. Maar dankzij veredeling zijn het nu ijzersterke planten. Ze zijn nu zelfs opgewassen tegen een minimumtemperatuur van 10 graden. Dat komt zeker goed in jouw huiskamer. Ook op een luw terras of balkon kun je met Fittonia’s goede sier maken. Met zijn grafische tekening heeft hij letterlijk een streepje voor op andere gewassen.

Vele varianten

Er bestaan inmiddels zeker 50 soorten Fittionia’s. De nerven zijn schitterend wit, roze, rood of een schakering daarvan. De nieuwste soorten hebben bovendien bijzondere variaties qua bladgrootte en bladvorm (golvend, rond, gekarteld). Je bezoek aan het tuincentrum van GroenRijk kan zomaar een nieuwe ontdekking opleveren.

Hoge decoratieve waarde

Gezien zijn betoverende en sterk uiteenlopende kleuren kan je bijna schilderen met je Fittonia. Het lijkt of je altijd een vrolijk boeket in huis hebt. Groeperen en spelen met vorm verhoogt de decoratieve waarde nog eens extra. Fijn is dat vrijwel elke standplaats geschikt is. Met een beetje licht zijn Fittonia’s al tevreden, echt felle zon kun je beter voorkomen.

Sterk en makkelijk

Rust, reinheid en regelmaat? Fijn, maar niet per sé nodig. Heb je hem even uit het oog verloren? Geen nood, hij is oersterk. Gewoon de kluit even dompelen in water en hij trekt weer snel bij. Heb je een badkamer met wat daglicht? Dat is helemaal een prima plek. Fittonia’s  zijn namelijk vlijtige vochtvreters, maar echt natte voeten willen ze niet.

Fittonia en voeding

Ondanks zijn hippe imago stelt hij qua voeding geen speciale eisen. Ze kunnen prima uit de voeten in normale potgrond voor kamerplanten. Tip: draai de pot met Fittonia’s af en toe een slag voor een gelijkmatige groei. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...
Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...