Struikroos

Deze week (keuze uit) vier fantastische, totaal verschillende superrozen voor je tuin

Rozen zijn prachtplanten. Er bestaan wereldwijd zeker tienduizend veredelde rozenrassen. Een groot deel daarvan zijn de heester- en struikrozen, rozen die met enkele takken uit de grond komen. Heesterrozen staan dichter bij de wilde vormen, struikrozenrassen zijn verder veredeld en soms vele eeuwen oud. Vroeger werden struikrozen vooral in grote perken bij elkaar in tuinen en parken toegepast. Vandaar ook de naam perkrozen. Tegenwoordig worden struikrozen steeds meer solitair tussen andere planten toegepast. Ook qua maat kan dat moeiteloos. Zelfs in kleine tuinen. Uit de sublieme struikrozen die GroenRijk deze week in de aanbieding heeft, kan iedereen een geslaagde keuze maken. Struikrozen zijn superplanten waar je geweldig mee kunt combineren!

GroenRijk biedt je uiterst scherp geprijsd keuze uit:

Rosa ‘Chippendale’: Dit is een zogenaamde grootbloemige roos met veel kenmerken van de ouderwetse, rijk gevulde, enorm sterk geurende rozen. Bij rozen zit de geur in de bloemblaadjes. Dus hoe meer bloemblaadjes, des te meer geur. Die oude rozen waren eigenlijk alleen geschikt voor een klimaat met warme, droge zomers. Om ze meer geschikt te maken voor ons klimaat ontstonden uiteindelijk de zogenaamde Engelse rozen, met de rijke bloemen van de oude rozen, maar veel minder weer- en ziektegevoelig. ‘Chippendale’ (uit 2005) is een roos van dat Engelse type: massa’s prachtige, grote zalmoranje, heerlijk zoet geurende bloemen (doorsnee tot 10 cm) alleenstaand aan sterke stelen. Doorgaande bloei van juni tot november. Sterk, ziektevrij groen blad. Toch wordt dit struikje maar 80 cm hoog en 40-60 cm breed als je hem ieder jaar in maart tot een hoogte van 15 cm terugsnoeit. Goed winterhard. Deze roos moet je echt ruiken. Dat kan nu bij GroenRijk!

Rosa ‘Hansestadt Rostock’: Een heel ander type roos, maar net zoals de vorige gewonnen door de Duitse rozenveredelaar Tantau (in 2010). ‘Hansestadt Rostock’ is een doorbloeiende Floribundaroos, een trosroos met grote bloemen. Ook deze struikroos wordt ongeveer 60-80 cm hoog. Hij vormt trossen grote (8-10 cm doorsnee), warmgekleurde bloemen in oranje tot oranjeroze of zelfs barnsteen- of abrikooskleurige tinten. Magnifiek om te zien. Enorm rijke bloei. Een geweldige prijzenwinnaar voor de kweker. Deze heester groeit krachtig en vormt een gesloten struik met frisgroen, gezond blad, waar de zachtgeurende bloemen fraai tegen afsteken. Deze toproos bloeit van juni tot november. Snoei hem in maart flink terug.

Rosa ‘Miss Schweiz’: Nog een roos van Tantau, maar deze bestaat al sinds 1995. ‘Miss Schweiz’ is een tot 80-100 cm hoog groeiende struikroos van het grootbloemige type. Het is een zogenaamde Theehybride met grote, schaalvormige, sterk gevulde, alleenstaande bloemen (doorsnee 5-10 cm) met een onwaarschijnlijk intense dieprode kleur aan sterke stelen. Rijke doorgaande bloei van juni tot de vorst invalt (november). De bloemen geuren heerlijk zacht en zoet. Het blad is gezond en glanst. De struik groeit goed opgaand. Wie een sterk dieprood en geurend accent voor een border zoekt, kan niet om ‘Miss Schweiz’ heen. Ook een geweldige snijbloem.

Rosa ‘PragueTMCastle®’: Deze grootbloemige roos werd in 2012 door Poulsen (Denemarken) geïntroduceerd. Een opgaand, breed en bossig uitgroeiend struikje dat 40-60 cm hoog kan worden en bloeit met een stroom aan grote, witte, gevulde bloemen (doorsnee 8-10 cm). Een uitstekende doorbloeier (juni-november). Het blad is roodachtig groen. Een zeer gezonde roos uit de Castle®-serie van Poulsen waarmee al diverse internationale prijzen op rozententoonstellingen werden gewonnen. De witte kleur van de bloemen is een rustgevende verrijking van een border.

Het planten van je roos

In pot gekweekte rozen kun je het hele jaar door planten. Plant rozen altijd in vruchtbare, goed doorlatende grond. Meng daarom wat potgrond of speciale aanplantgrond door de grond die je uit het plantgat haalt en die er bij het inplanten weer in terug gaat. Rozen wortelen niet erg breed. Eerder wat diep. Daarom koop je ze ook in een hoge kweekpot. Maak dus een vrij diep plantgat waar de kluit die je uit de kweekpot haalt, royaal in past. Breng ook op de bodem van het plantgat wat potgrond of aanplantaarde aan. Plant je roos net zo diep als hij in de kweekpot stond. Dieper hoeft niet. Als het oculatiepunt (het verdikte deel van de plant waar de takken aan het stammetje zijn geënt) maar een paar centimeter onder het grondoppervlak zit. Vul het plantgat weer op met de verrijkte, uitgegraven grond. Druk dat goed aan en geef royaal water. Je kunt een niet te grote struikroos ook in een flinke pot, kuip of bak planten als die maar diep genoeg is.

Het onderhoud

Rozen worden graag goed verzorgd. Plant je roos liefst op een zonnige plek. Lichte schaduw gedurende een klein deel van de dag wordt ook goed verdragen. Laat de grond waarin ze staan nooit helemaal uitdrogen. Geef je rozen speciale rozenmest die o.a. extra magnesium bevat. Dat houdt ze gezond, sterk en bevordert rijke bloei. Rozen bloeien op de ieder jaar nieuw ontwikkelde, sappige scheuten. Om de vorming daarvan te bevorderen moet je je rozen snoeien. Doe dat ieder jaar tussen half maart en half april. Haal dan eerst alle dode, beschadigde en te kleine (kwarrige) takken weg. Zorg dat je 3 tot 5 (maximaal 7) goede takken overhoudt. Knip die terug op 3-5 ogen (de ‘knoppen’ die opnieuw gaan uitlopen en nieuwe takken vormen). Hoe diep je snoeit, hangt een beetje van de maat van de plant zelf af. Zorg dat het bovenste ‘oog’ dat je laat zitten, altijd naar buiten wijst. Snoei met een goede snoeischaar die gladde snijwonden maakt (geen rafelige randen). Als je tijdens de bloei de uitgebloeide bloemen regelmatig wegknipt, bloeien je planten extra rijk door.

TIP

Een roos moet je liefst bloeiend zien en ruiken om de juiste keuze te kunnen maken. Dan weet je pas echt wat je koopt. Bij de in pot gekweekte rozen die GroenRijk nu aanbiedt, kan dat.

In kort bestek

Vier heel verschillende, supergezonde, maandenlang geweldig doorbloeiende, vrij klein blijvende, prachtige, internationale awards-winnende struikrozenrassen Grootbloemig of tros. Magnifieke tuinplanten. GroenRijk heeft ze deze week in de aanbieding. Ga kijken en ruiken. Kies de allermooiste. Allemaal in pot gekweekt, dus inplanten lukt altijd en ze groeien en bloeien meteen door. Als solitair of in de border. Struikrozen zijn superplanten!

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...
Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...