Calibrachoa dubbelbloemig

Calibrachoa dubbelbloemig

Ja, de mooie gevuldbloemige Calibrachoa’s zijn net zo makkelijk te verzorgen en ze bloeien net zo rijk als de enkelbloemige vormen.

Sinds een paar jaar zijn er ook Calibrachoa’s met gevulde (dubbele) bloemen. Dat is heel bijzonder. Ze lijken niet meer op de klokvormige bloemen van Petunia’s, waar Calibrachoa’s verre familie van zijn. De meeste liefhebbers vinden ze meer op mini-roosjes lijken. Daar hebben ze inderdaad veel van weg. Soms is dat zelfs in de naam herkenbaar, zoals bij de cultivar ‘Double Red Rose’. Het is een fantastisch gezicht om deze planten maandenlang en overdadig rijk te zien bloeien. Ze zijn op verschillende manieren en door verschillende kwekers ontwikkeld in zowel Japan als de USA. Zoals je misschien weet stammen de oorspronkelijk klokvormig en enkelbloeiende Calibrachoa’s uit Midden- en Zuid-Amerika (vooral uit Peru, Brazilië en Chili). Daaruit werden in Japan verschillende rassen ontwikkeld die later onder de naam ‘Million Bells’ in de USA werden geïntroduceerd. Uit die rassen ontstonden op verschillende plekken – de herkomst is niet altijd even duidelijk – de gevuldbloemige rassen waarvan GroenRijk er nu een aantal aanbiedt.

Veel verschillende namen en groeivormen
Natuurlijk heten ook de dubbelbloemige Calibrachoa’s nog steeds Calibrachoa, maar er bestaan inmiddels hele gevuldbloemige series met namen zoals ‘Superbells’, ‘Mini Famous Double’ enz. (Er bestaan ook enkelbloemige ‘Mini Famous’-rassen.) Een andere nieuwe ontwikkeling is dat er ook al Calibrachoa-series zijn waarbij de planten met behoud van hun eigenschappen uit zaad worden voortgekweekt (de ‘Kabloom’-serie bijvoorbeeld). Dat was tot voor kort onmogelijk. Door de fantastische eigenschappen van Calibrachoa’s heeft de halve wereld zich op deze succesplanten gestort en dan zie je snelle ontwikkelingen, maar ook ontstaat al gauw een oerwoud aan benamingen waar niemand meer de weg in weet. Planten met verschillende namen lijken dan soms zo sterk op elkaar dat het mogelijk om dezelfde planten gaat, maar waar verschillende kwekers rechten op claimen. Trek je daar niets van aan. Kijk en kies wat je mooi vindt. Daar gaat het om.

Let zeker bij de dubbelbloemige Calibrachoa’s behalve op de bloemen ook op de groeivorm. Het zijn soms wat minder uitgesproken ‘hangers’ dan de meeste enkelbloemige Calibrachoa’s. Sommige dubbelbloemige vormen groeien tot wel 60 cm hoog, andere blijven lager en vormen halfhangende ranken (‘mounding trailing’ wordt dat genoemd), andere vormen echt lange ranken. Rijk bloeien doen ze allemaal. Er worden veel nieuwe rassen aangeboden waarvan de gekweekte, verhandelbare aantallen nog vrij klein zijn en je kunt niet altijd zien hoe de planten zich zullen ontwikkelen. Vertrouw wat dat betreft maar op de informatie die je bij aanschaf in de GroenRijk-tuincentra krijgt. ‘Hangende groeiwijze’ is ook echt ‘hangende groeiwijze’.  Die planten zijn dan ideaal voor bloembakken, sierpotten, hanging baskets enz.

Goede verzorging
Ook dubbelbloemige Calibrachoa’s hebben weinig verzorging nodig. Ze bloeien onafgebroken door tot de vorst er in het najaar een eind aan maakt. Je hoeft geen uitgebloeide bloemen weg te halen. Dat doen de planten zelf. Ze zijn zogenaamd ‘zelf-schonend’. Zet of hang je dubbelbloemige Calibrachoa liefst op een zonnige plek, maar iets schaduw verdraagt hij ook. De wortels mogen niet te lang kletsnat blijven. Geef dus niet te vaak en de veel water. Geef pas weer water als het toplaagje potgrond droog aanvoelt. Als je de plant in de volle grond van je tuin zet – dat kan ook – moet de grond daar goed doorlatend zijn. Extra water geven is dan vaak onnodig. De planten verdragen vrij veel droogte en warmte. Geef planten in potten eens per veertien dagen wat plantenvoedsel in het gietwater. Als de planten voedseltekort krijgen, tonen ze dat door vergeling van het normaal volgroene blad. Calibrachoa’s groeien graag in pH-neutrale grond (pH 7). Te zure of te kalkrijke grond verdragen ze slecht. Normale standaard potgrond is prima. Op de oorspronkelijke groeiplekken in Zuid-Amerika zijn Calibrachoa’s wintergroene, meerjarige planten. Voor onze streken worden ze eenjarig gekweekt. Koop dus elk jaar nieuwe. Als de planten er na enkele maanden wat ‘magerder’ gaan uitzien, kun je een snoeischaar pakken en de ranken een stuk inkorten. Dat zet de planten aan tot nieuwe vertakking en rijkere bloei, zeker als je ze dan ook nieuw voedsel geeft. Een of twee weken daarna zie je de bloei dan al weer rijker worden. Sommige liefhebbers maken er een gewoonte van om die ‘snoei voor rijke herbloei’ in de nazomer te doen.

TIP
Er worden ook dubbelbloemige Calibrachoa’s aangeboden met drie bloemkleuren in één pot. Bijvoorbeeld Calibrachoa Trixi® ‘Petticoat’. Dat uit drie stekken samengestelde plantentotaal bloeit uitbundig met gele, roze en paarse bloemen. Schitterend en heel kleurrijk!

In kort bestek
Dubbelbloemige (gevuldbloemige) Calibrachoa’s zijn prachtige bloeiers. Hun bloemen – aan sierlijke ranken – lijken meer op kleine roosjes dan op de klokvormige petuniabloemen waar ze familie van zijn. Ze bloeien overdadig en ononderbroken van de zomer tot ver in de herfst. Ze vragen minder verzorging dan petunia’s en verdragen meer droogte en warmte. Uitgebloeide bloemen weghalen hoeft bij deze zonminnaars niet. Nu bij GroenRijk!

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...
Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...