Valkuilen moestuin(tjes)

Valkuilen moestuin(tjes)

Moestuinieren is leuk, maar niet altijd even makkelijk. Sommige groenten groeien ‘de pan uit’, andere verpieteren waar je bij staat. Daarom is het goed je te informeren over de beste zaai-, kweek- en oogstmethoden voor je favorieten groenten en kruiden. In het e-book Moestuinieren voor groentjes van GroenRijk vind je waardevolle informatie om van je moestuin een succes te maken. Hier een paar veelgemaakte (beginners)fouten.

1. Te dicht, te veel en te oppervlakkig zaaien

Vooral hele fijne zaden zijn lastig evenwichtig te verspreiden. Vermeng ze eerst met wat vochtig zand voordat je ze ter plaatse uitstrooit. Voor sommige soorten, zoals worteltjes, is het handig om een ondiepe geul in de grond te maken en de zaadjes daar op een windstille dag met een soort tuutje (of dubbelgevouwen envelop) in te strooien. Aarde erover vegen en klaar is kees. Wanneer je in een keer te veel van eenzelfde soort zaait, zit je straks opeens met een overschot. Zaai liever steeds een beetje met een tussenpoos van een week of twee. Dikkere zaden moeten wat dieper de grond in, zo’n 3 centimeter.

2. Te weinig water en mest geven

Alle planten, dus ook groenten en kruiden, hebben behoefte aan goede grond, voldoende licht, water en meststoffen. De hoeveelheid verschilt per soort; houd daar rekening mee! Kijk voor meer informatie in het e-book Moestuinieren voor groentjes dat u hier kunt downloaden of vraag om advies in ons tuincentrum.

3. Te vroeg of te laat binnen of buiten zaaien of planten

Ook de beste zaai- en pootperiode voor de verschillende soorten groenten en kruiden loopt flink uiteen. Kijk op het etiket van het zaaizakje of het label van het ‘pootgoed’ (het te planten groenten- of kruidenplantje) wat de beste tijd en plek (binnen, buiten, in koude bak of kas)  is om te zaaien of te poten. Of vraag om advies in ons tuincentrum.

 

Bekijk de tips en geniet van een prachtige moestuin!

De moestuinexperts van GroenRijk hebben tips en antwoorden op veel gestelde vragen op een rij gezet. Pas de tips toe en geniet van een prachtige moestuin: klik hier om het e-book te downloaden.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...
Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...